Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Üvegtál számítása

Főoldal » Középiskola » Matematika
329
Számítsuk ki a felül nyitott félgömb alakú üvegtál űrtartalmát, ha tudjuk, hogy a tál anyagvastagsága 2 mm, felső peremének külső kerülete 110 cm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Két sugarunk van, az egyik az üveg belső sugara `r`, a másik pedig a külső `R`. Ekkor a következőket tudjuk:
`{(R-r = "2 mm"),(2 pi R = "110 cm"):}`

És a kisebb sugárhoz tartozó félgömb térfogata a kérdés.
`2 pi R = 110`

`R = 110/(2 pi) = 55/pi ~~ "17,507 cm"`

Vagyis a kisebb sugár 2 millivel kisebb, ami 0,2 centinek felel meg, vagyis
`r = R-"0,2" = 55/pi-1/5 ~~ "17,307 cm"`

Tehát a térfogat, ami egy félgömb:
`V_r = 1/2*(4 pi r^3)/3 = (2 pi r^3)/3 ~~ "10 857,436 cm"^3 = "10,857 dm"^3 = "10,857 L"`

Vagyis majdnem 11 literes ez az üvegtál.
Módosítva: 3 éve
0