Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki elmondaná hogy kell ezt a matek feladatot pontról pontra megoldani?

Főoldal » Középiskola » Matematika
356
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Négyzetre emeljük mindkét oldalt: `[(a+b)^2 = a^2+2ab+b^2]`
`(sqrt(x^2+1)+sqrt(x^2-3))^2=2^2`

`x^2+1+2(sqrt(x^2+1)*sqrt(x^2-3))+x^2-3 = 4`

`2x^2-2+2 sqrt((x^2+1)(x^2-3)) = 4 " /":2`

`x^2-1+sqrt(x^4-3x^2+x^2-3) = 2 " /"-x^2+1`

`sqrt(x^4-2x^2-3) = 3-x^2 " /"\ ()^2`

`x^4-2x^2-3 = (3-x^2)^2`

`x^4-2x^2-3 = 9-6x^2+x^4 " /"-x^4+6x^2+3`

`4x^2 = 12 " /":4`

`x^2 = 3 " /"sqrt`

`x = +-sqrt 3`

De komoly, hogy ugyanaz jött ki neked is mégis :D

Alapvetően az a módszer itt, hogy addig emelünk négyzetre, amíg van gyökös kifejezés, de úgy, hogy mindig egyszerűsítünk és egy oldalra rendezzük a gyökös kifejezéseket és a másikra, ami nem gyökös. Illetve a négyzetre emelés miatt nem feltétlenül jó az összes megoldás, ezért ellenőrizni kell. De itt jó lesz mindkettő. :)
0