Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Az 1 es feladat c-én kívül a többi e valaki tud segíteni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
406
Értem mit kell csinálni csak nem nagyon vágom az egész logaritmusos cuccot valaki segít megertetni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matek érettségi
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a.)
`2=log_3(x+1)`

`log_3(x+1)=2`

`3^(log_3(x+1))=3^2`

`x+1=9`

`x=8`

Itt nem kell tudnod mást csak az azonosságokat. Ez esetben az `a^(log_a(b))=b` azonosságot.


e.)
`log_10(x-3)+log_10(x+4)=log_10(5x+9)`

`log_10((x-3)*(x+4))=log_10(5x+9)`

`log_10(x^2+4x-3x-12)=log_10(5x+9)`

`x^2+x-12=5x+9`

`x^2-4x-21=0`


`x_(1,2) = (-b+-sqrt(b^2-4ac))/(2a)=(4+-sqrt((-4)^2-4*1*(-21)))/(2*1)={(cancel(x_1=-3)) , (color(red)(x_2 =7)):}`

Itt azonosságra sem volt szükség csak a másodfokú megoldóképletre.

Szándékosan oldottam meg az egyiket azonosság alkalmazásával a másikat pedig anélkül.
Módosítva: 3 éve
1