Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek (Sinus, cosinus tétel)

Főoldal » Középiskola » Matematika
376
Van egy trapéz aminek oldalai:
a= 10 cm
b= 4,2 cm
C= 4,5 cm
d= 3,8 cm
Feladat: számold ki a szögeit ha tudjuk hogy a
γ = 180-β és δ= 180-α

Köszönöm előre is ☺️
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha az ábrámon látható módon "összecsukjuk" a trapézt, akkor egy általános háromszöget kapunk, aminek mindegyik oldalát ismerjük. (Az összecsukás alatt azt értem, hogy a trapéz két végén levő derékszögű háromszöget összeillesztem a trapéz magassága mentén, tehát a közöttük lévő téglalapot elveszem a trapézból.)

Az így kapott háromszögre felírhatjuk a koszinusztételt a szögekhez:
`"4,2"^2 = "5,5"^2+"3,8"^2-2*"5,5"*"3,8"*cos alpha`

`alpha = cos^"-1"(("5,5"^2+"3,8"^2-"4,2"^2)/(2*"5,5"*"3,8")) = cos^"-1"(541/836) ~~ "49,674°"`

`"3,8"^2 = "5,5"^2+"4,2"^2-2*"5,5"*"4,2"*cos beta`

`beta= cos^"-1"(("5,5"^2+"4,2"^2-"3,8"^2)/(2*"5,5"*"4,2")) = cos^"-1"(223/308) ~~ "43,612°"`

`gamma = 180-beta = "136,388°"`

`delta = 180-alpha = "130,326°"`
1