Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

1,50 a négyzeten?

Főoldal » Középiskola » Matematika
504
Mennyi 1,50 a négyzeten? Két különböző számológép két különböző eredményt ad
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Fizika matematika
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`"1,50" = 15/10 = 3/2`

`(3/2)^2 = 3^2/2^2 = 9/4 = 9/4*25/25 = 225/100 = "2,25"`

Illetve látom megtévesztett a nulla a szám végén. De az nem változtat a szám értékén. Pl:
`"15,239" = "015,239" = "0000015,239" = "15,239000000" = "00000015,2390000000000000"`

Mind a két irányba akármennyi nullát lehet még írni, akkor sem lesz más a szám értéke.

Itt írnak erről röviden: https://hu.wikipedia.org/wiki/Tizedest%C3%B6rt#Korl%C3%A1tozott_egy%C3%A9rtelm%C5%B1s%C3%A9ge (a korlátozott egyértelműség résznél)
Módosítva: 3 éve
1