Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek - köszi a segítséget!

Főoldal » Középiskola » Matematika
940
Egy derékszögű háromszög befogóinak hossza 35mm és 84 mm. Ezt a háromszöget elforgatjuk a hosszabbik befogó egyenese körül 360 fokkal.

Sorold fel a keletkező test tulajdonságait!
Számítsd ki a felszínét és a térfogatát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, forgáskúp
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha egy derékszögű háromszöget megforgatunk akkor egy kúpot kapunk.
- alapkörének sugara a rövidebbik befogó.
- a kúp magassága a hosszabbik befogó
- a palást magassága a háromszög átfogója



`M_("palást")=sqrt(35^2+84^2)=91` `mm`

`T_("palást") = r*pi*M_("palást")=35*pi*91=10.006` `mm^2``=>``100,06` `cm^2`

`T_("alap") =r^2*pi=35^2*pi=3.848` `mm^2``=>``38,48` `cm^2`

`A_("Kúp")=T_("palást") +T_("alap") =100,06+38,48=138,54` `cm^2`

`V_("kúp")= r^2*pi*M_("kúp")=35^2*pi*84=323.270` `mm^3``=>``323,270` `cm^3`
3