Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Feszültség osztás

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
567
Valaki tudna segíteni? Nem tudok belekezdeni.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Legyen mindegyik ellenálláshoz tartozó feszültség `U` a megfelelő indexszel. Illetve legyen `R_"2-6"` az `R_2`-`R_6`ig ellenállások eredője és `R_45` az `R_4` és az `R_5` eredője.
`R_45 = R_4 xx R_5 = (R_4 R_5)/(R_4+R_5)`

`R_"2-6" = R_2 xx (R_3+R_45+R_6) = R_2 xx (R_3+R_6+(R_4 R_5)/(R_4+R_5)) = (R_2(R_3+R_6+(R_4 R_5)/(R_4+R_5)))/(R_2+R_3+R_6+(R_4 R_5)/(R_4+R_5))`

`U_2 = U*R_"2-6"/(R_1+R_"2-6")`

`U_4 = U_2*R_45/(R_3+R_45+R_6) = U_2*((R_4 R_5)/(R_4+R_5))/(R_3+R_6+(R_4 R_5)/(R_4+R_5))`

Vagyis egyben: (csak a poén kedvéért!)
`U_4 = U*((R_2(R_3+R_6+(R_4 R_5)/(R_4+R_5)))/(R_2+R_3+R_6+(R_4 R_5)/(R_4+R_5)))/(R_1+(R_2(R_3+R_6+(R_4 R_5)/(R_4+R_5)))/(R_2+R_3+R_6+(R_4 R_5)/(R_4+R_5)))*((R_4 R_5)/(R_4+R_5))/(R_3+R_6+(R_4 R_5)/(R_4+R_5)) = 100/89\ Omega ~~ "1,1236"\ Omega`
1