Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Határérték 3;4

Főoldal » Középiskola » Matematika
334
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`lim_(x->1) (x^4-1)/(x^3-1) = lim_(x->1) (cancel((x-y))(x^3+x^2+x+1))/(cancel((x-1))(x^2+x+1)) = lim_(x->1) (x^3+x^2+x+1)/(x^2+x+1) = (1+1+1+1)/(1+1+1) = 4/3`

`lim_(x->4) (x^2+5)/(x-4)^2 = 19/0`

`lim_(x->4+) (x^2+5)/(x-4)^2 = 19/(0^+)^2 = oo`

`lim_(x->4-) (x^2+5)/(x-4)^2 = 19/(0^-)^2 = oo`

Tehát `lim_(x->4) (x^2+5)/(x-4)^2 = oo`
0