Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Határérték 2. Feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
318
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Itt se létezik a határérték, ránézésre látszik, hogy 0 lesz a nevező.

`lim_(x->5) (x^2+1)/(x^2-25) = lim_(x->5) (x^2+1)/((x-5)(x+5)) = (5^2+1)/((5-5)(5+5)) = 26/0`

`lim_(x->5+) obrace(x^2+1)^(26)/(ubrace((x-5))_(0^+)ubrace((x+5))_10) = +oo`

`lim_(x->5-) obrace(x^2+1)^26/(ubrace((x-5))_(0^-)ubrace((x+5))_10) = -oo`

Mivel `lim_(x->5+) ne lim_(x->5-)`, ezért nem létezik a határérték.
Módosítva: 3 éve
0