Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hány éves a kapitány?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
1537
A hajó és a kapitány együtt 98 évesek. A hajó kétszer annyi idős, mint amennyi a kapitány volt akkor, amikor a hajó annyi idős volt, mint a kapitány most. Hány éves a kapitány?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Legyen a hajó kora `x`, a kapitány kora `y` és legyen `z` az, ahány évvel korábban fennállt, hogy a hajó annyi idős volt, mint a kapitány most. Ekkor
`{(x+y = 98),(x = 2*(y-z)),(x-z = y):}`

Helyettesítsük be az utolsót a másik kettőbe, így kiesik az `y`:
`x+x-z = 98`
`2x-z = 98`

`x = 2*(x-z-z)`
`x = 2x-4z " /"+4z-x`
`x = 4z`

Helyettesítsük be a másodikat az elsőbe, így kiesik az `x`:
`2(4z)-z = 98`
`7z = 98`
`z = 14`

`x = 4*14 = 56`

`y = 56-14 = 42`

Vagyis a kapitány 42 éves, a hajó pedig 56 éves. Illetve 14 éve volt, hogy a hajó annyi volt, mint most a kapitány, amikor a kapitány fele olyan idős volt, mint most a hajó.
Módosítva: 3 éve
1