Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sorozatok, francia kártya

Főoldal » Középiskola » Matematika
359
Egy francia kártyőában mennyi a lapok értékének az összege? Sorozatokban ezt hogy kell kiszámolni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sorozatok, franciakártya
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Mit értesz érték alatt? Nem csak számértékes kártyák vannak, hanem figurásak is.
Módosítva: 3 éve
0

Ha csak a számértékesekről van szó, akkor az annyi, hogy azok 2-től mennek 10-ig és mindegyikből van 4 féle, mert 4 szín van és nyilván egyesével nőnek, vagyis ugyanannyival növekednek az értékek, így ez felírható egy számtani sorozattal, ahol az első elem a 2, a differencia 1, mivel egyesével nőnek, a 10-ik elemet meg akkor már kiszámolom, hogy hanyadik elem lesz, hogy ne fejben kelljen sakkozni:
`a_1 = 2 ", " d = 1 ", " a_n = 10`
`a_n = a_1+(n+1)*d`

`10 = 2+(n-1)*1 " /"-2`
`8 = n-1 " /"+1`
`n = 9`

Vagyis egy színű lapokból 2-től 10-ig a lapok összege lesz valamennyi, és ezt kell majd megszorozni 4-gyel, mert 4-féle ugyanolyan értékű kártyák vannak a pakliban, vagyis:
`S_n = ((a_1+a_n)*n)/2`

`S_9 = ((2+10)*9)/2 = (12*9)/2 = 6*9 = 54`

Tehát 54 a lapok összege 1 színből, vagyis `4*54 = 216` a számértékes lapok értékének összege egy francia kártya pakliban.
0