Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
513
Egy számtani sorozat első tagja (-65), n-edik tagja 65. Mennyi a sorozat első n tagjának összege, ha
a.) n = 3; b.) n = 8; c.) n = 11; d.) n = 27?

Nagyon szépen köszönöm előre is ha tud valaki választ adni! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
2
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Fejezd már be ember. Lofaszt se fogsz tanulni ha minden szart ide raksz fel..... Nem mellesleg döntsd el hanyadikos vagy mert egyik feladatot 10.-es könyből másolgatod ki a másikat 12.-es.....
Módosítva: 3 éve
-5

Pedig nincs ebben semmi érthetetlen. Ennél a feladatnál pl elég csak egy képletet tudni:
`S_n = ((a_1+a_n)*n)/2`, ahol `S_n` a sorozat első `n` tagjának az összege, `a_1` a sorozat első tagja, és `a_n` a sorozat `n`-dik tagja

`a_1 = -65", " a_n = 65", " S_n = ?`

a) `n = 3`
`S_3 = ((-65+65)*3)/2 = (0*3)/2 = 0`

És így tovább. Természetesen az összes nulla lesz, mindegy, hogy mennyi az `n`.

Nyugodtan szólj ha bármi kérdésed van! :)
4