Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
342
Csatoltam képet.
Nagyon szépen köszönöm előre is ha tud valaki válaszolni! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a_n=a_1+(n-1)*d`
`S_n=((a_1+a_n)*d)/2`

`1.` sor

`a_1=129`
`d=-10`
`n=13`

`a_13=129+(13-1)*(-10)=9`

`S_13=((129+9)*13)/2=897`

`2.` sor

`d=5.3`
`n=21`
`a_n=112`

`112=a_1+(21-1)*5.3`
`112=a_1+106`
`a_1=6`

`S_21=((6+112)*5.3)/2=312.7`

`3.` sor

`a_1=-8`
`a_n=22`
`S_n=77`

`77=((-8+22)*d)/2`
`14d=154`
`d=(154)/(14)=11`

`22=-8+(n-1)*11`
`(n-1)*11=30`
`n-1=30/11`
`n=41/11=3.dot(7)dot(2)`

Ezt lehet, hogy elrontottam, de nem jövök rá, hogy hol.

`4.` sor

`d=-1`
`n=27`
`a_n=48`

`48=a_1+(27-1)*(-1)`
`48=a_1-26`
`a_1=74`

`S_n=((74+48)*(-1))/2=-61`
Módosítva: 3 éve
4