Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
1646
Egy számtani sorozat 10., 11. és 12. tagjának összege 63.
a.) Számítsd ki a sorozat 11. tagját!
b.) Számítsd ki a sorozat első tagját, ha 5 a sorozat differenciája!
c.) Számítsd ki a sorozat 10. és 12. tagját, ha 7 a sorozat differenciája!
d.) Mutasd meg, hogy a 11. tag a 10. tag és a 12. tag számtani közepével egyenlő, akármennyi is a differencia!

Nagyon szépen köszönöm előre is ha tud valaki ezekre a kérdésekre választ adni! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a_10+a_11+a_12=63`

a)

`a_11-d+a_11+a_11+d=63`
`3a_11=63`
`a_11=21`

`b)`

`d=5`

`a_n=a_1+(n-1)*d`

`21=a_1+(11-1)*5`
`21=a_1+50`
`a_1=-29`

`c)`

`d=7`

`a_10=21-7=14`
`a_12=21+7=28`

`d)`

`a_10=a_11-d`
`a_12=a_11+d`

`(a_11-d+a_11+a_11+d)/3=(3a_11)/3=a_11`
Mivel a `d` kiesik ezért ugyanannyi mindig a számtani közép.
Módosítva: 3 éve
1