Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
1038
A 33-nál nagyobb páros számokat növekvő sorba állítva számtani sorozatot kapunk.
a.) Melyik szám ennek a sorozatnak az első tagja?
b.) Mennyi itt a differencia?
c.) Melyik szám e sorozat 77. tagja?
d.) Hányadik tagja ennek a sorozatnak az 1948?

Nagyon szépen köszönöm előre is ha valaki válaszol ezekre a kérdésekre! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a) 34
b) 2
c) Tudjuk, hogy `a_n = a_1+(n-1)*d`, vagyis
`a_77 = 34+76*2 = 186`

d) Illetve ugyanúgy a fenti képletből `a_n = 1948`, és keressük az `n`-et:
`"1 948" = 34+(n-1)*2 " /"-34`
`"1 914" = 2n-2 " /"+2`
`2n = "1 916" " /":2`
`n = 958`

Vagyis az 1948 a 958-ik tagja ennek a sorozatnak.
Módosítva: 3 éve
1