Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek - köszi a segítséget!

Főoldal » Középiskola » Matematika
376
- szabályos 4 oldalú gúla
- alapéle: 12 cm
- m=?
- az alaplap síkja 37 fokos szöget zár be
- V=?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, gúla
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a = "12 cm"`
`alpha = 37°`

Nem mindegy, hogy mivel zár be 37 fokos szöget az alap: az oldaléllel, vagy az oldallappal?

`"I."\ ""` ha az oldallappal:
Akkor a szög a négyzet alap oldalának felével, az oldallapok magasságával és a gúla magasságával alkot egy derékszögű háromszöget, amiből
`"tg"\ alpha = m/(a//2) => m = 6\ "tg"\ 37° = "4,521 cm"`

`V = (T_a*m)/3 = (a^2*m)/3 = 12^2*2\ "tg" 37° ~~ "217,024 cm"^3`

`"II."\ ""` ha az oldaléllel:
Akkor a szög a négyzet alap átlójának felével, az oldaléllel és a gúla magasságával alkot egy derékszögű háromszöget, amiből
`"tg"\ alpha = m/(sqrt 2*a//2) => m = 6 sqrt 2\ "tg"\ 37° = "6,394 cm"`

`V = (T_a*m)/3 = (a^2*m)/3 = 12^2*2 sqrt 2\ "tg" 37° ~~ "306,918 cm"^3`
Módosítva: 3 éve
1