Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
375
39. feladat
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a_3-a_2 = 3`
Mivel `a_n = a_1*q^(n-1)`:
`a_1*q^2-a_1*q = 3`
`a_1(q^2-q) = 3`
`a_1 = 3/(q^2-q)" "(q^2-q ne 0 => q ne 0,1)`

`a_3-a_1 = -3`
`a_1*q^2-a_1 = -3`
`a_1(q^2-1) = -3`
`a_1 = -3/(q^2-1)" "(q^2-1 ne 0 => q ne +-1)`

`3/(q^2-q) = -3/(q^2-1)`

`3q^2-3 = 3q-3q^2 " /":3`

`2q^2-q-1 = 0`

`q_(1,2) = (1+-sqrt(1+4*2))/4 = (1+-3)/4 = {(cancel(q_1 = 1)),(q_2 = -1/2):}`

`a_1 = 3/(q^2-q) = 3/((-1/2)^2-(-1/2)) = 3/(1/4+1/2) = 4`

Tehát:
`q = -1/2`

`a_1 = 4`

`a_2 = 4*(-1/2) = -2`

`a_3 = -2*(-1/2) = 1`
0