Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ebben tudna valaki segíteni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
550
Bizonyítsuk be, hogy bármely két, 3-mal nem osztható páratlan szám négyzetének különbsége osztható 24-gyel.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A két, hárommal nem osztható páratlan szám négyzetének különbsége felírható:

`x^2-y^2=(x+y)(x-y)`

A két páratlan szám összege és különbsége is osztható kettővel, a kettő közül az egyik osztható néggyel.

Továbbá az összeg vagy a különbség osztható hárommal (valamelyik). Ezt a következőképpen érthetjük meg:

- Az egyik szám esetén hárommal osztva a maradék 1, a másiknál is: A különbség osztható hárommal.

- Mindkettőnél hárommal osztva a maradék 2, akkor szintén ez a helyzet.

- Ha az egyik szám hárommal osztva kettőt ad maradékul, a másik egyet, akkor a különbség ugyan nem, de az összeg osztható hárommal.

Ha az egyik tényező osztható kettővel, a másik néggyel és hárommal is, akkor a szorzatuk osztható `2*4*3` = 24-gyel.

Ha az egyik tényező osztható kettővel és hárommal, a másik tényező osztható néggyel, akkor a szorzatuk osztható `2*3*4` = 24-gyel

A fordítottját felírva is ugyanez lesz.

A négyzetek különbsége tehát mindig osztható lesz 24-gyel.
2