Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ferdehajítás

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
318
Egy gyerek labdát dob át egy
5 m x 9 m-es négyszögletes barakk felett. A gyerek 3 m
távolságban áll a barakktól. Mekkora minimális kezdősebességgel és milyen irányban kell elhajítania a labdát,
hogy az a barakk sarkait éppen elkerülve jusson át a
túloldalra,ha a labdát elhajitó gyerek keze 1 m-rel van a
talaj felett?

Abban kéne segítség, hogy hogyan tudom ezekből az adatokból kiszámolni a hajítás tetőpontját és a hajítás távolságát, mert onnantól megy egyedül is.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Egyszerű matematika.
A parabola pontjait kell felhasználnod. Az alapján megoldasz egy kétismeretlenes egyenletet, kijön, hogy `a=-1/9`
`b=0` és `c=6,25`
Ebből ki lehet számolni a maximum pont x és y koordinátáit. Az x szimmetria miatt adott, 0. Az y koordinátát pedig úgy kapod meg, ha a maximum pont x koordinátáját a parabola egyenletébe behelyettesíted (az x helyére), és megoldod y-ra. Ez 6,25 lesz.
Innen már menni fog. Ha szeretnéd látni levezetve a parabola cuccost, akkor szólj, és feltöltöm, de jobb, ha te jössz rá.
0