Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SŰRGŐS: Segítseketek légyszi nagyon fontos .!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
353
Matematika
Kérlek segítsetek.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Baszki Epy te nem lettél gyorsabb :D
0

Legyen `x` az anya életkora, `y` az apáé és `z` a gyereké.
`{ (x = (y+z)/2), (x+y=100), (x","\ y " prímek") :}`

Tehát a gyerek életkora:
`2x = y+z`
`z = 2x-y`

Vegyük észre, hogy ez nagyobb, mint nulla, hiszen életkorokról beszélünk, vagyis
`x, y, z gt 0`

`2x-y gt 0 " /"+y`

`2x gt y`

Illetve `0 lt z lt x, y`, hiszen a gyerek nem lehet idősebb a szüleinél, vagyis
`(y+z)/2 = x lt (y+y)/2 = y`

Tehát `0 lt z lt x lt y` és `2x gt y` !

Nem sok olyan számpár van, amiknek az összege 100 és prímek, úgyhogy ezeket végig kell próbálgatni:
`(11, 89); (17, 83); (29, 71); (41, 59); (47, 53)`

Ezek közül rögtön el is vethetjük azokat, amiknél a kisebb szám kétszerese kisebb, mint a nagyobb, mivel `2x gt y` !
`cancel((11, 89); ) cancel((17, 83); ) cancel((29, 71); ) (41, 59); (47, 53)`

Maradt a `(41, 59)` és a `(47, 53)`. Nézzük ezeket:
`"I. " y=59", " x=41`
`z = 2*41-59 = 23`

`"II. " y=53", " x=47`
`z = 2*47-53 = 41`

Matematikailag mindkettő megoldás, de talán azt nem kell magyaráznom, hogy egy anyuka és a gyereke között nem lehet csak 6 év... Úgyhogy az egyetlen életképes helyzet az az, amikor az anyuka 41 éves, az apuka 59 éves a gyerekük pedig 23 éves!

Elég szemét feladat. Szólj nyugodtan ha bármi nem világos! :)
Módosítva: 3 éve
1