Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokú függvény probléma

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
544
valaki segítsen nekem a képen látható matematikai feladatban
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
#matematika #támogatás #Feladat
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

2
Nem látszik a változó a koncentráció függvényében. Nincs benne egyetlen egy darab `t` betű sem.
0

Ha tippelnem kéne, akkor így néz ki a függvény:
`f(t) = "0,091"t-"0,00045"/2 t^2`

Így egy szép kis növekvő, majd csökkenő függvényt kapunk. (persze erre nem kell tudnotok rájönni. Ha annyit láttok a feladatból, ami a csatolt képen van, akkor lehet szólni a tanárnak, hogy hibás a feladat...)

a) Ahol maximális a koncentráció ott pont 0 a derivált, mert ott fordul át növekvőből csökkenőbe a függvény. Vagyis:
`f'(t) = "0,091"-"0,00045"t`

`"0,091"-"0,00045"t = 0 " /"+"0,00045"t`

`"0,00045"t = "0,091" " /":"0,00045"`

`t = "0,091"/"0,00045" = "1 820"/9\ "perc" = "202,"dot(2)\ "perc" = 91/27\ "óra" = "3,"dot(3)7dot(0)\ "óra"`

b) Ehhez pedig az előbb kiszámolt időt kell visszahelyettesítenünk és a függvény érték fogja adni a maximális koncentrációt, mert a függvény az a koncentráció függvénye.
`f("1 820"/9) = "0,091"*"1 820"/9-"0,00045"/2*("1 820"/9)^2 = "8 281"/900 = "9,20"dot(1)\ "mg"/"L"`

c) Ehhez pedig az eredeti függvényt kell 0-val egyenlővé tenni. Az egyik megoldás a 0 lesz, hiszen 0-ról indulunk, de minket nem ez érdekel, hanem amikor ismét nulla lesz a függvény:
`"0,091"t-"0,00045"/2 t^2 = 0`

`t("0,091"-"0,00045"/2 t) = 0`
(egy szorzat akkor nulla, ha valamelyik tagja 0)

`"I."`
`t_1 = 0` (ez az, ami nem érdekel minket)

`"II."`
`"0,091"-"0,00045"/2 t = 0 " /"+"0,00045"/2 t`

`"0,00045"/2 t = "0,091" " /"*2/"0,00045"`

`t = (2*"0,091")/"0,00045" = "3 640"/9\ "perc" = "404,"dot(4)\ "perc" = 182/27\ "óra" = "6,"dot(7)4dot(0)\ "óra"`
(ami láthatjuk, hogy pont az a)-ban számolt érték kétszerese, mivel hogy szimmetrikus a függvény)
Módosítva: 3 éve
0