Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia Lecke

512
Sziasztok
Kémia házi feladatban szeretnék kérni segítséget
A szén,nitrogén,magnézium és a kalcium elektronszerkezetét felírva,és megállapítva,hogy hány elektronhéja és hány vegyértékelektronja van . Periódusos rendszerben hol található?
Köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
A periódusos rendszert kellene használni, mert az segít a feladatmegoldásában.
A rendszám egyenlő a protonok számával, és mivel az atom semleges, és a proton pozitív töltésű, ezért ez megadja az elektronok számát is, amely negatív töltésű.
Így a rendszám egyenlő a protonszámmal és egyben ez egyenlő lesz az elektronok számával is.
Az elektronszerkezetnél fontos tudni, hogy hány darab elektronja van, hány darabot kell beírni az ábrázolásba. Az elektronhéjak számát a sorok előtt lévő sorszám adja meg.
A vegyérték elektronok számát az oszlopok felett lévő szám adja meg. A vegyértékelektron a legkülső héjon lévő elektronokat jelenti.
Pl.: az ötödik rendszámú Bór: 5 darab elektronnal rendelkezik; a harmadik oszlopban van, azaz 3 vegyértékelektronja van, és mivel a második sorban, ezért kettő elektronhéja.
Konkrétan:
Szén, rendszáma 6. 6 elektront kell majd elhelyezni. A negyedik oszlopban van, azaz 4 vegyértékelektronja van. A második sorban helyezkedik el, azaz 2 elektronhéja van.
Nitrogén, rendszáma 7. 7 elektront kell majd elhelyezni. Az ötödik oszlopban van, azaz 5 vegyértékelektronja van. A második sorban helyezkedik el, azaz 2 elektronhéja van.
Magnézium, rendszáma 12. 12 elektront kell majd elhelyezni. A második oszlopban van, azaz 2 vegyértékelektronja van. A harmadik sorban helyezkedik el, azaz 3 elektronhéja van.
Kalcium, rendszáma 20. 20 elektront kell majd elhelyezni. A második oszlopban van, azaz 2 vegyértékelektronja van. A negyedik sorban helyezkedik el, azaz 4 elektronhéja van.

Azt nem tudom, hogy milyen módszerrel tanuljátok az ábrázolást, mivel ezt nem írtad!

Az első körre-, elektronhéjra maximum 2 elektron mehet.
A második körre, elektronhéjra maximum 8 elektron mehet.
A harmadik körre, elektronhéjra maximum 18 elektron mehet.
A negyedik körre, elektronhéjra maximum 32 elektron mehet.
A maximum elektronszámnál ne írhatsz többet be, de kevesebbet igen.

Ha a pöttyös ábrázolással csináltad, akkor csak a pöttyöket kell berajzolnod az ábrába. A szénnél az első héjra 2 pötty, a másodikra 4 db. A nitrogénnél az elsőre 2 pötty, a másodikra 5 db.
A magnéziumnál az első körre 2 pötty, a másodikra 8 pötty, és a harmadikra pedig még 2 pötty kell.
A kalciumnál az elsőre 2 pötty, a másodikra 8 pötty, a harmadikra pedig egyszer 8 elektron és a maradék kettő pedig megy a negyedikre. (tudom hogy nem a max 18 elektron ment a harmadikra, de itt csak így tudjuk jelölni)

Ha elektroncellásan jelölitek, akkor a következő oldalon kapsz majd felvilágítást:
http://www.t-es-t.hu/termtud/atom/eszerk02.htm
Arra figyelj, hogy a cellákban az elektronok ábrázolása az egyoldalú nyíllal történjen, és ne úgy, mint itt sima nyíllal.
A héjak elektron telítődése ugyanúgy van, azaz első (K) 2 elektron, második (M) 8 elektron, harmadik (N) 18 elektron, negyedik (O) 32 elektron. A héjak alhéjakra tagolódnak. Első héj, csak s alhéj, a második héj az s és p alhéjak, a harmadik héj, az s,p,d alhéjakra, a negyedik s,p,d,f alhéjakra tagolódik.
Az s alhéj 1 cella, a p alhéj 3 cella, d alhéj 5 cella, f alhéj pedig 7 cella. 1 cella max 2 elektron. A többit látod az oldalon.

0