Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítene megoldani?

Főoldal » Középiskola » Matematika
498
1. Egy mértani sorozat elsó tagja 9, hányadosa 2.
a.) Add meg a sorozat 9. tagját! (3p)
b.) Mennyi az elsó 9 tag összege? (4p)
c.) Ha a sorozat elsó n tagjának összege 2295, akkor számitsd ki az nértékét! (5p)
2. Egy mértani sorozat 4. tagja 32, 7. tagja pedig 256.
A.) Határozd meg a sorozat elsó tagját és hányadosát! (5p)
B.) Számitsd ki a sorozat 10. tagját! (2p)
C.) Tagja-e a sorozatnak a(z) 4097, ha igen, akkor hányadik tagja?
(3p)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`1.`

`a_1=9`
`q=2`

`a_n=a_1*q^(n-1)`
`S_n=a_1*(q^n-1)/(q-1)`

`a)`
`a_9=9*2^(9-1)=2304`

`b)`
`S_9=9*(2^9-1)/(2-1)=4599`

`c)`

`S_n=2295`
`2295=9*(2^n-1)/(2-1)` `//÷9`
`2^n-1=255` `//+1`
`2^n=256`
`log_2(256)=8`

`2.`

`a_4=32`
`a_7=256`

`A)`

`32*q=a_5`
`32*q^2=a_6`
`32*q^3=a_7`

`32*q^3=256` `//÷32`
`q^3=8`
`q=root(3)(8)=2`

`a_4=a_1*q^(4-1)`
`32=a_1*2^3` `//2^3`
`a_1=4`

`B)`
`a_10=4*2^(10-1)=2048`

`C)`
Nem ugyanis a sorozat 11. tagja a `2048*2=4096`, nem pedig `4097`.
Módosítva: 3 éve
0