Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Diszkrimináns

Főoldal » Középiskola » Matematika
497
Valaki segítene megoldani ezt a diszkrimináns feladatot?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
`2*4^D-5*2^D+2=0`

`2*(2^2)^D-5*2^D+2=0`

`2*(2^D)^2-5*2^D+2=0`

`2^D=t`

`2t^2-5t+2=0`

`t_(1,2) = (-b+-sqrt(b^2-4ac))/(2a)=(5+-sqrt((-5)^2-4*2*2))/(2*2)={(t_1= "2") , (t_2 = 1/2):}`



`2^D=2`

`D_1=1`



`2^D=1/2`

`D_2=-1`
Módosítva: 3 éve
0

Ide nem fog kelleni a diszkrimináns, de valóban egy másodfokúra visszavezethető exponenciális egyenletről van szó.

`2*4^p-5*2^p+2 = 0`

`2*(2^2)^p-5*2^p+2 = 0`

`2*2^(2p)-5*2^p+2 = 0`

Ha bevezetünk egy új változót `x = 2^p`, akkor
`2x^2-5x+2 = 0`

`x_(1,2) = (5+-sqrt(5^2-4*2*2))/4 = (5+-3)/4 = {(x_1 = 2),(x_2 = 1/2):}`

Visszahelyettesítve:
`"I."`
`2^p = 2 " /"log_2()`
`p_1 = 1`

`"II."`
`2^p = 1/2 " /"log_2()`
`p_2 = -1`

Nyugodtan szólj ha bármi kérdésed van! :)
0

Köszönöm szépen a segítséget! : )
0