Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek segítség és megoldás kellene

Főoldal » Általános iskola » Matematika
383
Megoldást szeretnék kérni,de magát a logikáját is meg szeretném kapni.
Aki esetleg el tudná magyarázni,hogy hogyan kell ezeket megoldani,nagy segítség lenne
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
#KÉRLEK, #matek, #matematika, #magyarázdel, #kérlekszépen
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ez egy elég alapvető dolog. Nehéz volna elmagyarázni nulláról. A lényeg az, hogy két zárójeles tagot úgy szorzunk össze, hogy mindegyik tagot mindegyikkel egyesével összeszorzunk az előjelekre figyelve. Ennek van egy bizonyos módja, ami segít módszeresen végig menni az összes szorzaton. Mutatok egy példát:
`(a+b)(c+d) = ac+ad+bc+bd`

Tehát az első zárójel első elemével egyesével, balról jobbra végig szorzom a második zárójel összes elemét. Majd pedig az első zárójel második elemével is ugyanígy. Ha mondjuk 3-3 tag van és vannak negatív előjelek is:
`(a-b-c)(d+e-f) ``=`` ad+ae+a(-f)+(-b)d+(-b)e+(-b)(-f)+(-c)d+(-c)e+(-c)(-f) ``=`` ad+ae-af-bd-be+bf-cd-ce+cf`

Valahogy így. Ha kettőnél is több tag van, akkor először összeszorzod valamelyik kettőt, majd az eredményt a harmadikkal. A négyzetre emelés is ugyanilyen. Pl:
`(a+b)^2 = (a+b)(a+b) = aa+ab+ba+b\b = a^2+2ab+b^2`
Illetve vannak azonosságok, amiknek jellegzetes az eredményük, pl:
`(a-b)(a+b) = a^2-ab+ab-b^2 = a^2-b^2`

És így tovább. Megmutatom az utolsó feladaton hogyan is kéne, aztán amondó vagyok próbáld meg egyedül. Abból lehet csak tanulni, ha egyedül is megpróbálod.
e) `(2x-1)(4x^2+4x+1)-4(x+2)^2-2(x+3)(x-3) =`

`= 8x^3+8x^2+2x-4x^2-4x-1-4x^2-16x-16-2x^2+18 ``=`` 8x^3-2x^2-18x+1`
Módosítva: 3 éve
0