Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna segíteni? Nem értem a geometriát hiába olvasom. Köszönöm szépen

Főoldal » Középiskola » Matematika
400
1. Derékszögű-e a háromszög?
a) a = 1,5 dm b = 39 cm c = 36 cm
b) a = 3/4 dm b = 11 cm c = 0,8 dm
2. Egy szabályos háromszög magassága 8 cm-rel rövidebb az oldalánál.
Mekkora a területe?
3. Rombusz egyik átlója 20 cm, területe 480 cm Mekkora a kerülete?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. Ha derékszögű, akkor a leghosszabb oldal négyzete a másik két oldal négyzetének az összege.
a) `"1,5 dm" = 15\ "cm"`
`15^2+36^2 = "1 521" = 39^2` Vagyis igen!

b) `3/4\ "dm" = "0,75 dm" = "7,5 cm, " "0,8 dm" = 8\ "cm"`
`"7,5"^2+8^2 = "120,25" ne 11^2 = 121` Vagyis nem!

2. Ha `a` az egyenlő oldalú háromszög oldala, akkor a magassága:
`m = sqrt(3)/2 a`

Tehát
`sqrt(3)/2 a+8 = a " /"-sqrt(3)/2 a`

`a(1-sqrt(3)/2) = 8 " /":(1-sqrt(3)/2)`

`a = 8/(1-sqrt(3)/2) = 16/(2-sqrt 3) = 16(2+sqrt 3) ~~ "59,713 cm"`

Vagyis a terület:
`T = sqrt(3)/4*[16(2+sqrt 3)]^2 = 64(12+7 sqrt(3)) ~~ "1 543,959 cm"^2`

Ez jelentősen nehezebb volt mint az előbbi. Érdekes :D

3. `e = "20 cm, " T = "480 cm"^2`
`T = (e*f)/2`

`480 = (20f)/2`

`10f = 480 " /":10`

`f = 48\ "cm"`

Az átlók felezik egymást és merőlegesek egymásra, vagyis 4 darab egybevágó derékszögű háromszögre bontják a rombuszt, amikből megkapható az oldalél Pitagorasszal:
`a = sqrt((e/2)^2+(f/2)^2) = sqrt(10^2+24^2) = "26 cm"`

Tehát a kerület:
`K = 4a = 4*26 = "104 cm"`
1