Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

S.O.S MÁRA KÉNE!!!!!!Nagyon fontos matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
333
Segítsen valaki megoldani
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
12. Ez egy logikai szitás feladat
Ha összeadjuk a bélyegeket és CD-ket gyűjtőket, akkor kétszer számoltuk azokat, akik mind a kettőt gyűjtik. Vagyis, akik mindkettőt gyűjtik:
`3+5-6 = 8-6 = 2`

Vagyis 2-en gyűjtik mindkettőt, vagyis csak 1 valaki gyűjti csak a bélyegeket és 3-an csak a CD-ket. (Ábra)

14. Megint csak.
Ha az Egri csillagokat olvasók halmaza `A`, a Kőszívű ember fiait olvasóké pedig `B =>`
`abs A = 18`
`abs B = 16`
`abs(A nn B) = 5`

Logikai szita formula:
`abs(A uu B) = abs A+abs B-abs(A nn B) = 18+16-5 = 34-5 = 29`

Vagyis 29-en olvasták legalább az egyik könyvet, vagyis ennyien legalább vannak az osztályban.

11.
A csak magyarból ötöst kapókat úgy tudjuk kiszámolni, hogy kivonjuk a magyarból ötöst kapókból azokat, akik mind a kettőből kaptak, így megkapjuk azokat, akik csakis magyarból kaptak ötöst:
`14-6=8`

Ugyanígy matekból: `12-6=6`

Azokat pedig, akik legalább az egyikből ötöst kaptak úgy kaphatjuk meg, ahogy a korábbi két feladatban is számoltunk a logikai szitával:
`14+12-6 = 26-6 = 20`
0