Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sorok konvergenciája (egy szeptember 30-án letörölt feladat újra kiírása)

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
355
Konvergens-e a következő sor:

`sum_(n=2)^(oo) (1-1/n^7)^(n^8)`

Kérjük a diákokat és egyetemi hallgatókat, amennyiben lehetséges
több mint 3 órával a feladat kiírása után már ne töröljék le feladványukat.
Gondoljatok arra, hogy mások is szeretnének tanulni a feladványból, továbbá
ha van feladat megoldó vagy hozzászóló, nem azért teszi, hogy a munkáját
"kidobjuk". Köszönettel egy feladat megoldó, aki nem riad meg a feladatok
kiírásától sem.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
analízis, konvergencia, sorok
2
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Gondolatok a megoldásról:

Ismert, hogy `lim_(n->oo) (1-1/n)^n=e^(-1)`, amelyben n helyébe
`n^7`-t írva a határérték változatlan marad. Tehát
`lim_(n->oo) (1-1/(n^7))^(n^7)=e^(-1)`, Mivel ez a sorozat aluról minorálja `e^(-1)`-t, azaz `forall n ge 2` esetén `(1-1/(n^7))^(n^7)<e^(-1)` esetén, igaz lesz `(1-1/(n^7))^(n^8)<e^(-n)` egyenlőtlenség, alkalmazható a majoráns kritérium: `sum_(n=2)^(oo) (1-1/n^7)^(n^8) <= sum_(n=2)^(oo) e^(-n)=frac{e^(-1)}{e-1} approx 0,214097`. Mivel a mértani sor összege véges érték, ezért a kérdéses sor konvergens.

Még arra is kisérletet tehetünk, hogy mennyi ez az érték. Bevezetve a
`g(n):=sum_(k=2)^(n) e^(-k)-sum_(k=2)^(n) (1-1/k^7)^(k^8)` jelölést és felhasználva,
hogy `g(n)>0` és monoton növekedő, észrevehető, hogy már alacsony `n=6` mellett `g(6)
approx 0,0010953...`, így `sum_(n=2)^(oo) (1-1/n^7)^(n^8) approx 0,213`.


Megjegyzés: Viszont a `sum_(n=2)^(oo) (1+1/n^7)^(n^8)` sor divergens lesz. Ha az összeg tagjainak sorozata egynél nagyobb, akkor teljesen nyilvánvaló, hogy az állítás igaz.
Módosítva: 3 éve
0