Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kombinatorika

Főoldal » Középiskola » Matematika
1611
Egy szabályos játékkocka két oldalára 0-át, két oldalára 2-est, két oldalára 4- est írunk. A dobókockát ötször egymás után feldobjuk, és a dobások eredményét rendre feljegyezzük.
a) Hányféle számötöst jegyezhetünk fel?
b) Hányféle számötös esetében lehet a dobott számok összege 10?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Csatoltam képet.
0

a)
Mivel számötös a kérdés, így mindegyik helyre akármelyik szám kerülhet. Ami azt jelenti, hogy a számötös első helyére 3-féle szám kerülhet (0, 2, 4) és a többi helyre is, ami összesen:
`3*3*3*3*3 = 3^5 = 243`

b)
Itt sajnos sorra kell venni a lehetőségeket, amik összege 10-et ad. Szerencsére nem lesz sok ilyen:
`"0 db 4-es:"\ 22222 -> "1 eset"`
`"1 db 4-es:"\ 42220 ->` Összesen `5!` sorrendje van 5 számnak. De mivel 3 szám ugyanaz (222), ezért ezeknek a sorrendjével le kell osztani, vagyis: `(5!)/(3!)="20 eset"`
`"2 db 4-es:"\ 44200 -> (5!)/(2!*2!)="30 eset"`

Vagyis összesen `1+20+30=51`-féleképpen kaphatjuk összegként a 10-et!
0