Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elektrotechnika

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
448
Mekkora a szilícium fajlagos vezetőképessége, ha az elektronok koncentrációja 3,4x1016 cm-3, és mozgékonyságuk 1350 cm2/Vs?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Az alap képlet félvezetők fajlagos vezetőképességénél a következő:
`\sigma=n_e*\mu_e*e+n_h*\mu_h*e`
, ahol:

`\sigma=`fajlagos vezetőképesség
`n_e=`elektronok koncentrációja
`\mu_e=`elektronok mobilitása (mozgékonysága)
`e=`elektron töltése
a `h` indexesek ugyan ez, csak ott elektron lyukakkal (hole).
De itt most `n_e=n_h`, ugyanis itt nincs szükség szennyező anyagra, a szilícium önmagában félvezető.

Ha jól lettek felírva a mértékegységek, akkor a megoldás:

Ekkor a következő képlet lép életbe:

`\sigma=n_i*e*\mu_n=3,4*10^20 1/(m^3)*1,6*10^19 C*0,135 (m^2)/(V*s)=7,344 1/(\Omega*m)`

A dimenzió analízist, most nincs kedvem leírni, de a vezetőképességnek ez a mértékegysége (angolban meg is különböztetjük: conductance és conductivity. Amivel most dolgunk van, az a conductivity)
0