Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

FONTOS - másodfokú egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
320
Állapítsd meg az alábbi egyenlet gyökeinek előjelét anélkül, hogy megoldanád az egyenletet!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Az egyik mindenképpen negatív míg a másik pozitív. Mivel a megoldóképletből és a feladatból adódóan a nevező pozitív lesz. A számlálóban pedig a gyök alatt csak is kizárólag pozitív szám lehet. Tehát ha a gyök előtt lővé számot hozzá adod akkor vagy pozitív vagy negatív számot kapsz. Negatív osztva pozitívval az negatíg. Pozitív osztva pozitívval az pozitív.
0

Szerintem itt inkább a Viète-formulát kell alkalmazni, ami azt mondja ki, hogy ha `ax^2+bx+c=0`, akkor a gyökök:
`{(x_1+x_2 = -b/a),(x_1*x_2 = c/a):}`

Ebből a második érdekes nekünk. Mivel a `c/a=-6` lesz, ezért tudjuk, hogy a gyökök szorzata negatív, ami csak úgy lehetséges, hogy ha ellentétes előjelűek!
Módosítva: 3 éve
1