Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Területszámítás?

Főoldal » Középiskola » Matematika
751
Az ábrán egy téglalap alakú lemezből kivágott alkatrész látható. A feltüntetett hosszúságok cm-ben értendők. Mekkora a lemez területe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A kivágott alakzatok egy derékszögű trapéz és háromszög. Ki kell számolni ezeknek a területét és kivonni az eredeti téglalapból. A trapéz kisalapja 1 cm, a nagyalapja 4-1=3 cm, a magassága pedig 1 cm. A háromszög egyik befogója 1 cm, a másik 4-2,5=1,5 cm.

Kis ismétlő:
A trapéz területe:
`T = ((a+c)*m)/2`, ahol `a` a nagyalap, `c` a kisalap, és `m` a magasság

A derékszögű háromszög területe:
`T = (a*b)/2`, ahol `a` az egyik befogó, `b` pedig a másik

Vagyis:
`T = 6*4-((3+1)*1)/2-(1*"1,5")/2 = 24-2-(3/2)/2 = 22-3/4 = 88/4-3/4 = 85/4 = 21+1/4 = "21,25 cm"^2`
0