Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogy oldanád meg ezt szöveges feladatot?

Főoldal » Középiskola » Matematika
699
Két borkereskedő érkezik a határhoz. Az egyiknek 64, a másiknak 20 hordó bora van. A határon átvitt bor után vámot kell fizetni, de nincs elegendő készpénzük a kifizetéséhez. Ezért az első kereskedő odaad 5 hordó bort és még 40 ezüstöt, a másik odaad 2 hordó bort, és visszakap 40 ezüstöt. Így már bevihetik árujukat az országba. Mennyi ezüstöt ér egy hordó bor?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen 1 hordó bor ára `x` és az utána fizetendő vám `y`. Az első 5 hordó áráért és még 40 ezüstért viheti át a maradék borát, a második pedig 2 bor áráért viheti át a maradék borát és még visszajár neki 40 ezüst, vagyis
`{(5x+40 = (64-5)y),(2x = (20-2)y+40):}`

Egyszerűsítsünk:
`5x+40 = 59y " /"-5x`
`59y-5x = 40`

`2x = 18y+40 " /":2`
`x = 9y+20`

Helyettesítsük be a másodikat az elsőbe:
`59y-5(9y+20) = 40`
`59y-45y-100 = 40 " /"+100`
`14y = 140 " /":14`
`y = 10`

`x = 9*10+20 = 90+20 = 110`

Vagyis egy hordó bor 110 ezüst ér, és egy hordó bor vámja 10 ezüst!
0