Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
409
Egy téglalap egyik csúcsa a koordináta-rendszer origójában, további két csúcsa az x, illetve az y tengelyen van. A negyedik csúcs a 3x + 4 y = 24 egyenletű egyenesre illeszkedik. Határozza meg a negyedik csúcs koordinátáit úgy, hogy a téglalap területe a lehető legnagyobb legyen!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Kb ugyanaz, mint ez: https://ehazi.hu/q/116987 (mai kérdés)

`3x+4y = 24 " /"-3x`
`4y = 24-3x " /":4`
`y = 6-3/4 x`

Ez azt jelenti, hogy ha a téglalap `x` tengelyre eső oldala `x` hosszú, akkor a másik oldal `y = 6-3/4 x` hosszú lesz. A terület ennek a kettőnek a szorzata:
`T(x) = x*(6-3/4 x) = 6x-3/4 x^2`

Ennek a függvénynek keressük a maximumát. Szélsőérték pedig ott van, ahol az első derivált értéke nulla. Nézzük az első deriváltat:
`T'(x) = 6-3/2 x`

Mivel ez a függvény pozitívból vált negatívba, így tényleg maximumhely lesz a zérushelye. Tehát ha ez nulla:
`6-3/2 x = 0 " /"+3/2 x`
`3/2 x = 6 " /"*2/3`
`x = 4`

Ami azt jelenti, hogy akkor maximális a terület, hogy ha az `x` tengelyen lévő oldal 4 egység hosszú, a másik oldal pedig
`y = 6-3/4*4 = 6-3 = 3`

Vagyis a négy csúcs koordinátái:
`(0; 0)", "(4; 0)", "(4; 3)", "(0; 3)`
Módosítva: 3 éve
0