Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
380
Ismert tény, hogy egy gerenda szilárdsága egyenesen arányos a keresztmetszet hosszúságával és szélességének a négyzetével. Határozzuk meg a d cm átmérőjű hengeres fatörzsből készíthető legszilárdabb gerenda keresztmetszetének a méreteit!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Legyen a gerenda keresztmetszetének hosszúsága `a`, a szélessége pedig `b`. Ekkor a szilárdság arányos a következővel:
`f = ab^2`

Továbbá ha egy `d` átmérőjű hengerből vágjuk ki a gerendát, akkor felírható a Pitagorasz ezekre az oldalakra:
`a^2+b^2 = d^2 => b^2 = d^2-a^2`

Tehát:
`f(a) = a*(d^2-a^2) = d^2a-a^3`

`f'(a) = d^2-3a^2`

`d^2-3a^2 = 0`
`3a^2 = d^2`
`a^2 = d^2/3`
`a = d sqrt(1/3) = sqrt(3)/3*d`

`b^2 = d^2-d^2/3 = (2d^2)/3`
`b = d sqrt(2/3) = sqrt(6)/3*d`
0