Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
934
Egy felül nyitott négyzet alapú doboz készítéséhez 2 m2 területű lemezt használtunk fel. Hogyan válasszuk meg a doboz méreteit, hogy a térfogata a lehető legnagyobb legyen? Mekkora ez a térfogat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Felül nyitott négyzet alapú hasáb felszíne ha az alapja `a`, magassága `b`:
`F = a^2+4ab = "2 m"^2`

`4ab = 2-a^2`
`b = (2-a^2)/(4a)`

A térfogat:
`V(a) = a^2b = a^2*(2-a^2)/(4a) = (2a-a^3)/4`

`V'(a) = (2-3a^2)/4`

`(2-3a^2)/4 = 0`

`2-3a^2 = 0`

`3a^2 = 2`

`a^2 = 2/3`

`a = sqrt(2/3) = sqrt(6)/3 ~~ "0,816 m" = "8,165 dm"`

`b = (2-2/3)/(4*sqrt(6)/3) = (3*4/3)/(4 sqrt 6) = 1/sqrt(6) = sqrt(6)/6 ~~ "0,408 m" = "4,082 dm"`

`V_"max" = 2/3*sqrt(6)/6 = sqrt(6)/9 ~~ "0,272 m"^3 = "272,166 dm"^3`
0