Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SÜRGŐS!

Főoldal » Középiskola » Matematika
298
Adott P palástú sátrak (egyenes kúpok) közül válasszuk ki a legnagyobb térfogatút!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`P = pi r a => a = P/(pi r)`

`a^2 = r^2+m^2 => m=sqrt((P/(pi r))^2-r^2)`

`V(r) = (pi r^2*m)/3 = (pi r^2*sqrt(P^2/(pi^2 r^2)-r^2))/3 = sqrt(pi^2 r^4(P^2/(pi^2 r^2)-r^2))/3 = sqrt(P^2 r^2-pi^2 r^6)/3`

`V'(r) = (2P^2r-6 pi^2 r^5)/(3*2 sqrt(P^2 r^2-pi^2 r^6)) = (P^2-3 pi^2 r^4)/(3 sqrt(P^2-pi^2 r^4))`

`(P^2-3 pi^2 r^4)/(3 sqrt(P^2-pi^2 r^4)) = 0`

`P^2-3 pi^2 r^4 = 0`

`3 pi^2 r^4 = P^2 => 3 r^2 = a^2`

`r^2 = P/(pi sqrt 3)`

`r = sqrt(P/(pi sqrt 3))`

`a = P/(pi sqrt(P/(pi sqrt 3))) = P/pi*sqrt((pi sqrt 3)/P) = sqrt((P sqrt 3)/pi) = r sqrt 3`

`m = sqrt((P sqrt 3)/pi-P/(pi sqrt 3)) = sqrt((2P)/(pi sqrt 3)) = r sqrt 2`
Módosítva: 3 éve
0