Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
391
Egy katódsugárcsőben 1650V gyorsítófeszültség alkalmazása mellett az elektronáram-sűrűség 270 μA.
a.) Hány elektron ütközik az képernyőbe másodpercenként?
b.) Mekkora erővel hatnak az ernyőre a becsapódó elektronok, ha azok az ütközés során teljesen lefékeződnek?
Az elektron töltése 1,6 * 10^-19 C, tömege 9,1 * 10^-31 kg.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`n=(270*10^-6 \ A)/(1,6*10^-19 \ C)=1,6875*10^15` darab elektron.

`e*U=1/2*m*v^2=>v=sqrt((2*e*U)/(m_e))=sqrt((2*1,6*10^-19 \ C*1.650 \ V)/(9,1*10^-31 \ kg))=2,41*10^7` `m/s`

`F=n*(DeltaI)/(Deltat)=(n*m_e*v)/(Deltat)=(1,6875*10^15*9,1*10^-31 \ kg *2,41*10^7 \ m/s )/(1 \ s)=3,7*10^-8` `N`
0