Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Soss

Főoldal » Középiskola » Matematika
520
3. Elhajítunk egy testet 25 m/s-os sebességgel, a vizzintessel a szöget bezáróan; a test a hajitás helyétöl d távolságban ér foldet. Hogyan válasszuk meg az a szöget, hogy d a leheto legnagyobb legyen? Mekkora ez a maximális távolság? (A levegó ellenállását hanyagoljuk el!)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Igazából itt leírnak mindent is a témáról szép képekkel:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Ferde_haj%C3%ADt%C3%A1s

`v_0 = "25 m/s"`

Ha felveszünk egy koordináta rendszert a számoláshoz úgy, hogy az `x` tengely pozitív iránya a dobás irányába mutat, az `y` tengely pozitív iránya pedig a gravitációval ellentétes irányú, akkor ezekben az irányokban az elmozdulás:
`x = v_0*t*cos alpha`
`y = v_0*t*sin alpha-g/2*t^2`

Ha a test a vízszintes talajról indul, akkor a hajítás távolsága az a `d` távolság, amelyet a test vízszintesen megtesz addig, amíg újra visszaér a kiindulási szintre (y = 0). Ha az ehhez szükséges időtartamot `t_h` jelöli, akkor
`0 = v_0*t_h*sin alpha-g/2*t_h^2`

Ebből a hajítás időtartama:
`t_h = (2*v_0*sin alpha)/g`

Ezt az első egyenletbe visszahelyettesítve:
`d(alpha) = (v_0^2*sin(2*alpha))/g,\ ""` ahol `g = "9,80665"\ "m"/"s"^2`

`d'(alpha) = (2*v_0^2*cos(2*alpha))/g`

`(2*v_0^2*cos(2*alpha))/g = 0`

`cos 2 alpha = 0", "alpha lt 90°`

`2 alpha = pi/2`

`alpha = pi/4 = "45°"`

`d_"max" = (v_0^2*sin(2*45°))/g = v_0^2/g = 25^2/"9,80665" ~~ "63,732 m"`
Módosítva: 3 éve
1