Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sos.

Főoldal » Középiskola » Matematika
531
1. Egy forgáshenger sugarának és magasságának az összege 24 cm. Válassza meg az adatokat úgy, hogy a henger terfogata maximális legyen!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`r+m = 24 => m = 24-r`

`V = r^2 pi*m = r^2 pi (24-r)`

`V(r) = 24 pi r^2-pi r^3`

`V'(r) = 48 pi r-3 pi r^2`

`48 pi r-3 pi r^2 = 0`
`r(48 pi-3 pi r) = 0`
`cancel("I."\ r = 0)`
`"II."\ 48 pi-3 pi r = 0`
`3 pi r = 48 pi`
`r = "16 cm"`

`m = 24-16 = "8 cm"`
1