Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna segíteni? köszönöm

Főoldal » Középiskola » Matematika
390
Egy 48 m széles csatornában sebesen folyik a víz. A túlsó partra akarunk átúszni, pontosan az átellenes pontra. A víz sodrása miatt azonban csak 50 m-es úszás után érünk a túlsó partra. Hány métert kell visszamennünk a part mentén, hogy oda érjünk, ahová menni akartunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Itt azt kell észrevennünk, hogy a csatorna szélessége és a sodrás miatt módosult pályánk, amin végigúsztuk azt (de feltételezhetőleg egyenes vonalban) egy derékszögű háromszöget alkotnak (ábra). Vagyis
`48^2+x^2 = 50^2 " /"-48^2`
`x^2 = "2 500"-"2 304" " /"sqrt`
`x = sqrt(196) = "13 m"`

Vagyis 13 métert kell visszasétálnia.
1