Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Halmaz elemek, műveletek

Főoldal » Középiskola » Matematika
411
Ezt hogyan kell megoldani?
Addig jutottam el, hogy A és B metszettben a 10 van.
https://kepkuldes.com/image/iS4of4
(Nem bírtam a képet csatolni)
Köszönöm a segítséget! :⁠)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Csatoltam pár segítő ábrát. Igazából nem kell megijedni, a feladat nem egyértelműen megoldható ennyi információból. Annyit biztosan tudunk, hogy az 1-es, az 5-ös és a 10-es hol van. A 2-es és a 7-es két helyen is lehet, ezért írtam be ezeket kétszer (alapból minden csak egyszer szerepelhetne). Ezek vagy az egyikben, vagy a másikban vannak. A 3-ról, a 8-ról és a 9-ről pedig a két kérdőjeles hely valamelyikén vannak.

Mindegyik halmaz 4 elemű-e? Nem tudjuk, de a lehetőségek között van ez is.

a) A `B` nem adható meg egyértelműen. Annyi biztos, hogy az 1; 5; 10 benne van, a 2; 7 pedig vagy benne van, vagy nincs. Ezt én valahogy így jelölném: `B = {1; 2?; 5; 7?; 10}`, habár ezt csak most találtam ki. Ilyen nincsen.

b) Fura ez a feladat... Olyan dolgokra kérdez rá, amit határozottan nem lehet tudni biztosan... Nem tudjuk, annyi biztos, hogy benne van vagy az `A`-ban, vagy a `B`-ben. Fifty-fifty.

c) Na ennek a kérdésnek mindjárt több értelme van! Először is a 2-es két helyen lehet és a 7-es is. Ez eddig 2*2. Illetve a 3-as, 8-as és a 9-es is két-két helyen lehetnek, vagyis összesen:
`2*2*2*2*2 = 2^5 = 32`-féle megoldás létezik pusztán ennyi adatból.
0