Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hatszög alapú hasáb

Főoldal » Középiskola » Matematika
397
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
No kezdjük elölről :D Tegnap jobban be se nézhettem volna a feladatot. Gúlát számolok, erre hasáb a feladat. Mondjuk így most már vagy 600-szor több értelme van a feladatnak...

`A = "1012 cm"^2`
`h = "12 cm"`
`V = ?`

Először is, az alapunk egy szabályos hatszög. Ennek kéne a területe. Ha mindegyik csúcsát összekötjük a hatszög középpontjával, akkor 6 darab szabályos háromszöget kapunk. Ez könnyen belátható, mivel hat egyenlő részre osztjuk a középpontot, tehát `360/6 = 60°`-os szögeket kapunk. Ekkor a maradék két szögnek is muszáj 60°-nak lennie, mivel ezek egyenlő szárú háromszögek, mivel a hatszög szabályos, tehát a másik két szög egyenlő egymással és ez csakis úgy lehetséges, hogy 60-60 fokosak.

Most hogy ez megvan az alap területe már egyszerű, mert 6 darab egyenlő oldalú háromszögből áll. Ha ezeket a magasságuk mentén megfelezzük, akkor egy nevezetes derékszögű háromszöget kapunk, mi 90-60-30 fokos. Ebből kiszámolható az egyenlő oldalú háromszög magassága a Pitagorasz tétellel, ami `m_a = sqrt(3)/2*a` lesz. (Nyugodtan ellenőrizd saját magad is!) A hatszög oldalait pedig nevezzük `a`-nak. Tehát a hatszög területe:
`T_a = cancel 6_3*(a*m_a)/cancel 2 = 3*a*sqrt(3)/2*a = (3 sqrt 3)/2*a^2`

Az oldallapok, - mivel hasábról van szó! :D - téglalapok lesznek! Tulajdonképpen úgy néz ki az alakzatunk, mint egy ceruza, aminek le van vágva mindkét vége. Ezeknek a téglalapoknak az egyik oldala a hatszög oldala, vagyis `a`, a másik pedig a hasáb magassága, vagyis `h`. (Én `h`-val jelölöm, de ez ne zavarjon össze!) Vagyis a palást területe:
`P = 6*(a*h) = 6*a*12 = 72a`

Tehát a felszín:
`A = 2*T_a+P = cancel 2*(3 sqrt 3)/cancel 2*a^2+72a = 1012 " /"-1012`
`3 sqrt 3*a^2+72a-1012 = 0`

`a_(1,2) = (-72+-sqrt(72^2-4*3 sqrt 3*(-1012)))/(2*3 sqrt 3) = {(a_1 = (-72+sqrt(72^2+1012*12 sqrt 3))/(6 sqrt 3) ~~ "8,653 cm"), (cancel(a_2 = (-72-sqrt(72^2+1012*12 sqrt 3))/(6 sqrt 3) ~~ -"22,509")):}`

Vagyis a térfogat:
`V = T_a*h = (3 sqrt 3)/cancel 2*a^2*cancel 12_6 = 18 sqrt 3*a^2 ~~ "2334,104 cm"^3`

Megszámolni sem tudom, hogy még ebben is mennyi elírásom volt, de most már így jó! Remélem érthető a levezetésem! Szólj nyugodtan ha bármi kérdésed van. :)
Módosítva: 3 éve
0