Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges egyenletrendszer

Főoldal » Középiskola » Matematika
600
Nem voltam iskolában, így nem nagyon értem, kérlek segítsetek!

Két polcon vannak könyvek. Ha az alsópolcról 12 darabot átteszünk a felsőre, akkor ott kétszer annyi könyv lesz, mint az alsón. Ha viszont a felsőről teszünk át 10 darab könyvet az alsóra, akkor mindkét polcon azonos számú könyv lesz. Hány könyv volt eredetileg egyes polcokon?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Akkor felírunk két egyenletet; az alsó polcon legyen x könyv, a felsőn y:

I. 2(x-12)=y+12

II. y-10=x+10

II. y = x+20

I. 2(x-12)=x+32

2x-24=x+32

x = 56

y= 56 + 20 = 76

Az alsó polcon van 56 könyv, a felsőn 76. Ellenőrizd.
1