Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika (háromszög területe, Sinus, cosinus)

Főoldal » Középiskola » Matematika
386
Sziasztok! Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
12.1
A harmadik szög:
`gamma = 180-35-44 = 101°`

Szinusztétel:
`a/c = sin alpha/sin gamma => a = (c sin alpha)/sin gamma = (10 sin 35°)/(sin 101°) ~~ "5,843 cm"`

`b/c = sin beta/sin gamma => b = (c sin beta)/sin gamma = (10 sin 44°)/(sin 101°) ~~ "7,077 cm"`

12.2
A harmadik szög:
`beta = 180-20-126 = 34°`

Szinusztétel:
`b/a = (sin beta)/(sin alpha) => b = (12 sin 34°)/(sin 20°) ~~ "19,620 cm"`

`c/a = (sin gamma)/(sin alpha) => c = (12 sin 126°)/(sin 20°) ~~ "28,385 cm"`

12.3
Itt rossz a rajz. A `b="7 cm"` és az `a="4 cm"`!

Szinusztétel:
`sin alpha/sin beta = a/b => alpha = sin^"-1"((a sin beta)/b) = sin^"-1"((4 sin 63°)/7) ~~ "30,607°"`

A harmadik szög:
`gamma = 180-alpha-beta ~~ 180-"30,607"-63 = "86,393°"`

Szinusztétel:
`c/b = sin gamma/sin beta => c = (b sin gamma)/sin beta ~~ (7 sin "86,393°")/(sin 63°) = "7,841 cm"`

12.4
A harmadik szög:
`180-"86,5"-"79,3" = "14,2°"`

Szinusztétel:
`x/120 = sin "79,3°"/sin "14,2°" => x = (120 sin "79,3°")/sin "14,2°" ~~ "480,677 m"`
0