Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletrendszer

Főoldal » Középiskola » Matematika
1114
Két üzem közösen vállalta, hogy 20 nap alatt elkészít 480 darab alkatrészt. 5 napi közös munka után az egyik üzem néhány dolgozójának megbetegedése miatt a termelés az egyik üzemben 28%-kal visszaesett, de a másik üzem az újonnan kapott gépekkel 20%-kal meg tudta növelni az eredeti termelés menynyiségét, így határidőre elkészültek a vállalt munkával. Hány darab alkatrész elkészítését tervezték eredetileg az egyes üzemek?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen az első üzem napi alkatrész termelése `x`, a másiké pedig `y`. Az első 5 napban ezek szerint alakult a termelés, majd a maradék 15 napban az `x` visszaesett 28%-kal, `y` pedig megnőtt 20%-kal, így 20 nap alatt kitermeltek 480 db alkatrészt, vagyis:
`5(x+y)+15[(1-"0,28")x+(1+"0,2")y] = 480 " /":5`
`x+y+3(72/100 x+120/100 y) = 96`
`x+y+3(18/25 x+6/5 y) = 96 " /"*25`
`25x+25y+54x+90y = "2 400"`
`"I."\ 79x+115y = "2 400"`

Másodszor pedig, azért vállalták el a 480 alkatrészt a 20 nap alatt, mert eredetileg olyan ütemben termeltek, hogy ez megvalósítható legyen. Vagyis, hogy ha nem esett volna vissza az első üzem és nem nőtt volna meg a második üzem termelése, akkor is legyártották volna a 480 alkatrészt 20 nap alatt, vagyis
`20(x+y) = 480 " /":20`
`"II."\ x+y = 24`

Na és így már megvan a két egyenlet. Vonjuk is ki egyből a `"II."` 79-szeresét az `"I."`-ből:
`115y-79y = "2 400"-79*24`
`36y = 504 " /":36`
`y = 14`

`x+14 = 24 " /"-14`
`x = 10`

Vagyis az első üzem eredetileg 10 alkatrészt termelt naponta, a második üzem pedig 14-et. Ami azt jelenti, hogy 20 nap alatt az első üzem összesen `20*10 = 200` alkatrészt, a második üzem pedig `20*14 = 280` alkatrészt tervezett gyártani!

Még egy ilyen cseles feladatot, te jó ég!
Módosítva: 3 éve
0