Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletrendszer

Főoldal » Középiskola » Matematika
328
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Oké, szóval legyen az első árusnál a paradicsom kilójának ára `x`, a paprikáé pedig `y`.
Vagyis az első árusnál:
`"1,5"x+1y = 850`
`3/2 x+y = 850 " /"*2`
`"I."\ 3x+2y = "1 700"`

A másik árusnál viszont:
`"1,5"(x-x/3)+1(1+"0,25")y = 850-50`
`cancel(3/2*2/3) x+(1+1/4)y = 800`
`x+5/4 y = 800 " /"*4`
`"II."\ 4x+5y = "3 200"`

Vonjuk ki az `"I."` ötszöröséből a `"II."` kétszeresét:
`15x-8x = 5*"1 700"-2*"3 200"`
`7x = "2 100" " /":7`
`x = 300`

`3*300+2y = "1 700" " /"-3*300`
`2y = 800 " /":2`
`y = 400`

Vagyis az első árusnál `300` forint a paradicsom kilója és `400` forint a paprikáé. A második árusnál pedig `300*2/3=200` forint a paradicsom és `400*"1,25"=500` forint a paprika kilója.
Módosítva: 3 éve
0