Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
531
Józsi beugrik a vízbe.5 mp-enként 2 métert úszik.42 másodperccel később utánaugrik a zombi aki 2 másodpercenként 5 métert úszik.Mennyi idő múlva lesz zombi Józsiból?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Józsi sebessége `v_J=2/5=0.4 m/s`, a zombié `v_Z=5/2=2.5 m/s`. Mérjük az időt Józsi vízbe ugrásától kezdve, és jelentse `t` azt az időpontot (másodpercben), amikor utoléri a zombi! A Józsi által ezalatt megtett út `t*v_J`, a zombi által pedig `(t-42)*v_Z`. Akkor éri utol a zombi Józsit, amikor a két út egyenlő:
`t*v_J=(t-42)*v_Z`
Innen:
`t=(42v_z)/(v_Z-v_J)=50 s`

Tehát Józsi vízbe ugrásától számítva 50 másodperc múlva, a zombi vízbe ugrásától számítva 8 másodperc múlva találkoznak (méghozzá a parttól 20 méterre). Azt nem specifikálta a feladat, hogy a zombivá változás folyamata mennyi időt vesz igénybe, úgyhogy jobb híján ez a válasz. :)

Másik gondolatmenet:
A 42 másodperc alatt Józsi 16,8 méteres előnyre tesz szert. A sebességeket most ne a vízhez, hanem Józsihoz képest mérjük! Ebben a vonatkoztatási rendszerben Józsi sebessége 0, a zombié pedig 2,1 m/s. A kérdés tehát, hogy a zombi mennyi idő alatt tesz meg 16,8 métert 2,1 m/s sebességgel. A válasz 16,8/2,1=8 másodperc.
1