Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
466
1. Natrium kalcium keverék 0.250 grammját vízben oldva 133 cm3 térfogatú, normálállapotú gáz fejlődik. Hány w% és hány % nátriumot tartalmaz a keverék?

2) Adja meg annak az aluminium-cink ötvözetnek a tömeg- és anyagmennyiség-százalékos cinktartalmát, amelynek 200 mg-ja fölös mennyiségű nátrium-hidroxid-oldatból 888 cm3
térfogatú gázt fejleszt standard körülmények között!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1,

Van a keverékben x g nátrium és 0,25-x g kalcium.

2 `Na` + 2 `H_2O` `rightarrow` 2 `NaOH` + `H_2`

`Ca` + 2 `H_2O` `rightarrow` `Ca(OH)_2` + `H_2`

x g nátrium az `x/23` mol; ebből keletkezik `x/(2*23)` mol hidrogéngáz.

0,25-x g kalcium az `(0.25-x)/40` mol, keletkezik `(0.25-x)/40` mol hidrogéngáz.

133 `cm^3` hidrogéngáz az `0.133/22.41` mol.

`x/(2*23)+(0.25-x)/40=0.133/22.41`

x=0.09664 g a nátrium mennyisége.

0,25 g keverékben van 0,09664 g nátrium

100 g keverékben van `100/0.25*0.09664` = 38,656 tömeg% nátrium és 100-38,656=61,344 tömeg% kalcium.

mol%:

`38.656/23` = 1,681 mol nátrium és `61.344/40`= 1,5336 mol kalcium.

Ez összesen `1.681+1.536` = 3,217 mol keverék.

3,217 mol keverékben van 1,681 mol nátrium

100 mol keverékben van `100/3.217*1.681` = 52,26 mol% nátrium és 100-52,26=47,74 mol% kalciumot tartalmazott az elegy.

2,

2 `Al` + 2 `NaOH` + 6 `H_2O` = 2 `Na[Al(OH)_4]` + 3 `H_2`

`Zn` + 2 `NaOH` + 2 `H_2O` = `Na_2[Zn(OH)_4]` + `H_2`

x g Al-ból, ami `x/27` mol; keletkezik `(3*x)/(2*27)` mol hidrogéngáz.

0,2-x g Zn-ből, ami `(0.2-x)/65.4` mol, keletkezik ugyanennyi mol hidrogéngáz.

A fejlődött hidrogéngáz mennyisége `0.0888/24.5` mol.

`(3*x)/(2.27)+(0.2-x)/65.4=0.0888/24.5`

x re sajnos olyan érték jön ki, ami nem 0 és 0,2 g között van. Tudom, hogy mekkora professzorok írták a könyveket, de lehet akár nyomdai hiba, akár a tévedhetetlen professzor elírása.

Ha csak alumíniumból áll az anyag, akkor

`(3*0.2)/(2*27)*24.5` = 0,272 `dm^3` = 272 `cm^3` hidrogéngáz keletkezne.

Ha csak cinkből állna, akkor

`0.2/65.4*24.5` = 75 `cm^3` hidrogéngáz keletkezne.

Keverék esetén a kettő közötti mennyiségű hidrogéngáz keletkezik. Így a 888 `cm^3` egy kicsit sok.
0