Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1536
Egy szám felének és harmadának az összege 49-cel nagyobb mint a szám negyede.
Melyik ez a szám?
Levezetéssel kéne!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!
Legyen a szám: x
Ekkor:
Szám fele: x/2
Szám harmada: x/3

Szám negyede: x/4 - ez 49-cel kisebb, mint a másik kettő összege, tehát hogy egyenlő legyen hozzá kell adni 49-et:

x/2+ x/3=x/4+49 /közös nevező
6x/12+ 4x/12=3x/12+49 /*12
6x+4x=3x+588 /összevonás
10x=3x+588 /-3x
7x=588 /:7
x=84

Ellenőrizés:
84:2=42
84:3=28
42+28=70
84:4=21
70-21=49 ✓

Válasz: Ez a szám a 84.
Módosítva: 3 éve
1